top of page

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkideler, oldukça zarif ve narin çiçekler olarak ön plana çıkarlar. Şık ve etkileyici duruşları ile bulundukları ortama masalsı bir doku katar.

Birbirinden farklı renkleri ile bir çok anlamı ifade edebilen orkide çiçeklerinin ise uzun ömürlü olmasını hepimiz isteriz.

Orkide bakımı konusunda en önemli noktalardan birisi orkideyi yetiştireceğiniz yer. Evinizde ya da iş yerinizde yetiştireceğiniz orkide çiçeğinin aydınlık bir bölge olmasına dikkat edin. Ancak orkideler direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler. Bu nedenle pencere önü yerine pencere kenarlarını kullanabilirsiniz. Ya da kalın bir perde kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.

orkidelerin bakımı hakkında önemli ip uçları
Orkide Özenli Bakım İster

Orkide saksısı 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur. Direnaj delikleri bitkinin fazla suyu atması için ona imkan sağlar ve su deliklerden dışarı akar. Böylelikle bitkinin kökleri rahatlayarak çürüme riski ortadan kalkar.

Orkide kökleri genellikle nemli olmaktan hoşlanamazlar. Hatta bazen hafif kurumaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sulama zamanı orkidenin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bu bitkinin 4 ya da 7 günde bir sulanması gerekir. Orkide sulama işlemi için mevsim kuraklıkları da büyük önem taşır. Yaz aylarında 4 günde bir yaptığınız sulama işlemini kışın 7 günde bir yapmak daha doğru olacaktır.


Orkide toğrağı hiçbir orkide türünde sıradan saksı toprağı veya bahçe toprağı kullanılmaz. Orkide toprağından kasıt orkideler için özel olarak hazırlanan saksı karışımlarıdır. Genel olarak saksı harcında odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, eğrelti otu, perlit, pomza, ağaç kabukları, strafor köpükler gibi çeşitli malzemeler kullanılır. Bu özel toprak karışımlarını çiçekçinizden alabilirsiniz.



1 görüntüleme0 yorum
bottom of page